Document Type : مروری

Abstract

Because of providing proper living conditions, high soil fertility and accessibility to water resources fluvial environments have always been considered as desirable areas for human beings. Such areas, especially the stream environments have also been dynamic areas in terms of erosion processes. A study of bank erosions, sedimentation and changes occurring in the current river beds, streams patterns and the like can be an important contribution to the field of nature management. This study has tried to use satellite imagery (Landsat), topographic and geological data, to investigate and assess the morphological changes which have occurred at two parts of the Zarine River (Jigatoo River). ArcGIS and ENVI software were the most important tools which were used to prepare and extract data in this study. According to the results, the second part of the area under study, which is located in a plain area, has been severely affected by the faults, and the direction of the river flow was forced to change path at several points following a fault path. The river pattern at this area is direct and in some cases the sinusoidal in sectors has been affected by the fault, while the general pattern is meander in other parts of the river. In the three time periods considered for the study both intervals number 1 and 2 of the riverbed area show reduction. This is to say that the area of the riverbed has reached 5.6 sq. km to 5.43 sq. km in the part of 1 and 6/19 km to 4.87 in the part 2. The river bank erosion rate between 1975 -1989 and 1989 - 2010 is respectively approximately 4.2 sq. km and 2.44 sq. km in part 1. This value for the second interval is respectively 2 and 1.49 sq. km. As a result of this destruction the large parts of the riverbed has dried due to redirection and relocation or has turned into meander lakes on the margins being respectively 3.44 and 2.48 sq. km in part 1and 3.29 and 1.52 is km in part 2 for the years 1975 to 1989 and 1989 to 2010.

Keywords

مقدمه
به­دلیل عوامل مختلفی مثل عوامل آتمسفری، مورفولوژیک و انسانی، یک ­سلسله تغییرات مداوم در لندفرم­های سطح زمین رخ می­دهد. فرایندهای سایندگی در سطح زمین، مانند فرسایش و هوازدگی، علت این نوع تغییرات در اشکال سطحی هستند (سایناد[1] و همکاران، 2012: 1). در محیط­های گوناگونی مثل محیط یخچالی، رودخانه­ای، ساحلی، بیابانی و غیره به­دلیل وجود پدیده­های مختلف دینامیکی همواره شاهد این­گونه تغییرات هستیم. این تغییر و تحول لندفرم­ها گاهی به­دلیل شدت و سرعت زیاد و گاهی به­سبب تحت تأثیر قرار دادن محیط زیست انسان بسیار حایز اهمیت هستند. جمعیت انسانی معمولاً با توجه به­وجود شرایط مطلوب زیست در محل برخورد دو محیط متفاوت مثل هیدروسفر و لیتوسفر بیشترین تمرکز را دارند. وجود شهرهای پرجمعیت در نواحی ساحلی و حواشی رودخانه­های پر آب نشانگر همین مطلب مهم است اما همین مناطق به­خاطر برخورد نیروهای دو محیط همواره در حال تغییر و تحول هستند. رودخانه­ها، به­ویژه حواشی  بستر آنها از این قاعده مستثنی نبوده و به­دلیل وجود عوامل مختلف محیطی در حال فرسایش محیط و در نتیجه تغییر بستر و جابـه­جایی هستند. بـه­طور کلی رودخانـه­ها تحت تأثیر عواملی از قبیل ویژگی­های زمین­شناسی، هیدرولوژیکی، ژئومورفولوژیکی و نحوه بهره­برداری از آنها در معرض تغییر و تحول هستند(فاطمی عقدا و همکاران، 1380، 163). رودخانه به عنوان سیستمی پویا، مکان و خصوصیات مورفولوژیکی خود را همواره برحسب زمـان، عوامـل ژئومورفیـک، زمـین­شناختی، هیدرولوژیکی و گاه در اثر دخالت بشر تغییر می­دهد (رضایی مقدم و همکاران، 1391: 1). 
تغییـر شکل نیم­رخ طولی و عرضی بستر رودخانه، تغییر شیب دره و بستر، تغییر پهنا، ایجاد پادگانه­های آبرفتی، تغییر محل و مقدار رسوب­گذاری، ایجاد دریاچه­های مئاندری، تغییر مکان جانبی و ناگهانی بستر را از جمله تغییر و تحولات یک محیط رودخانه­ای می­توان دانست. میزان شیب، حجم آب، سرعت آب و طبیعت رودخانه[2] عواملی هستند که عهده­دار تغییر شکل و اندازه رودخانه­ها هستند (سایناد و همکاران، 2012: 1). همه ساله بـه­دلیـل فرسایش کناری و جابه­جایی مرزهای رودخانه، سطح زیادی از اراضی مسکونی و تأسیسات ساحلی در معـرض نابودی و تخریب قرار می­گیرند (رنگزن و همکاران، 1387: 1) وجود چنین مسائلی ضرورت مطالعه نحوه  تغییر و تحول رودخانه ها و جابه­جایی جانبی آنها را توجیه می­کند. در سال­های اخیر در بین پژوهش­های صورت گرفته گرایش زیادی به سمت استفاده از انواع تکنیک­های جدید به جهت حل مسائل و مشکلات انسانی وجود داشته است. سیستم اطلاعات جغرافیایی و علم سنجش از دور، از جمله این موارد هستند و می­توانند برای تعیین وضعیت فرسایش کناره­ای و تغییرات رودخانه کمک کنند. در این پژوهش سعی شده است تا رودخانه زرینه­رود از نظر تغییرات الگوی رودخانه، تعیین فرسایش کناره­ای رخ داده در آن، تعیین مناطق پر خطر از نظر فرسایش کناره­ای و نیز تأثیر ساختارهای زمین­شناسی در این تغییرات مورد ارزیابی و پژوهش قرار گیرد، به همین منظور دو بخش مکانی از رودخانه انتخاب شده و وضعیت بستر رودخانه در سه بخش زمانی (سال­های  1985، 1989 و 2010) مورد پژوهش قرار گرفته است.
پژوهش­های مختلفی در داخل و خارج کشور در مورد تغییرات بستر رودخانه، عوامل ایجادکننده آن و فرسایش کناره­ای صورت گرفته است که به پاره­ای از این موارد اشاره می­کنیم.
چیچ[3] و همکاران (2006) در مطالعه­ جلگه­ ساحلی تایوان دریافتند که حرکت پادگانه­ها بر اثر حرکات نئوتکتونیک، موجـب شکل­گیری حرکات موجی رودخانه شده است. سایناس[4] و همکاران (2012) با استفاده از تصاویر ماهواره­ای و نقشه­های توپوگرافیک، آشکارسازی تغییرات مسیر رودخانه و تعیین مناطق مستعد فرسایش را برای رودخانه پراوارا[5] انجام دادند و در نهایت با ارایه نقشه­ای مناطق مستعد را از نظر فرسایش­پذیری مشخص کردند و مناطق خطرپذیر را به­صورت پهنه­هایی بر روی نقشه معین کردند.
غریب­نیا و معصومی درسال 1385 با استفاده از عکس­های هوایی و تصاویر ماهواره لندست واحدهای رسوبی و خصوصیات هندسی رودخانه زهره و تغییرات آن در جلگه ساحلی هندیجان را بررسی کردند. نتایج کار ایشان نشان داد که از سال 1346 تاکنون 2 مورد قطع شدگی در کانال رودخانه رخ داده و تعداد پیچش­ها از 43 به 46 مورد افزایش پیـدا کرده ­است. هم­چنین طی بازه زمانی یاد شده سالانه 3/15 هکتار از اراضی پیرامون رودخانه فرسایش یافته و در قبال آن 10 هکتار رسوب­گذاری مشاهده شده است (غریب­نیا و معصومی، 1385: 6). حسینی تودشکی و همکاران (1390) بخش­هایی از رودخانه قزل اوزن را از نظر کشف و توصیف ناهنجاری­های زمین­ریختی (ژئومورفیک) و انطباق آنها با ساختارها و نقش ساختارها در ایجاد دگرشکلی­های فعال، مورد بررسی کردند. نتایج به­دست آمده نشان می­دهد که چین­های با روندشمال­غربی- جنوب شرقی و شمال شرقی- جنوب غربی بیشترین تأثیر را در انحنای مسیر رودخانه قزل اوزن داشته­اند. بی­هنجاری­های زمین­ریختی دیگر بر اثر عملکرد گسل­های با روندهای شمال غربی- جنوب شرقی، شمال شرقی- جنوب ­غربی، شمالی- جنوبی و شرقی- غربی پدید آمده­اند. رضایی­مقدم و همکاران (1391) به بررسی تغییرات شکل هندسی رودخانه قزل­اوزن پرداختند. در این تحقیق، بیشترین تأکید آنها بر عوامل ژئومورفولوژیک و زمین­شناسی منطقه بود. نتایج کار نشان­دهنده این موضوع بود که طول زیاد رودخانه و عبور از تشکیلات مارنی و فرسایش­پذیر، باعث شده که هندسه رودخانه در بخش دشتی شدیداً تحت تأثیر لیتولوژی بستر شکل بگیرد و فرسایش کناری و توان رودخانه نقش عمده در پیچان­رودی رودخانه داشته باشد. در بخش کوهستانی عناصر زمین­ساختی حایز اهمیت است و هندسه بستر تحت تأثیر عوامل زمین­ساختی از قبل طراحی شده است و الگوی مسیر رودخانه از این عوامل تبعیت می­کند. از دیگر کارهای انجام شده در این زمینه می­توان به مواردی از قبیل: تـورن[6]  (2002)، برایرلی[7] (2005)، سارما[8] (2005)، کریسپارکر[9] (2008)، اسوات[10] و همکاران (2008)، گابریل[11] (2009)، زامولی[12] و همکاران (2009) نوحه­گر و یمانی (1384) پورآصف (1385)، شیروانی و همکاران (1385)، رضایی­مقدم و خوشدل (1388)، جعفربیگلو و همکاران (1391)، فتحی و همکاران (1392) اشاره کرد.
محدوده­ای که در این پژوهش مورد بررسی و پژوهش قرار گرفته است دو بخش از زرینه­رود (جغاتو) به طول­های 38 و 50 کیلومتری است که بخش اول در منطقه­ای نیمه­کوهستانی و بخش دوم در منطقه­ای دشتی قرار گرفته­است. ­زرینه­رود با طول 230 کیلومتر یکی از طویل­ترین و پرآب­ترین رودهای شمالغرب کشور است. این رود از کوه­های چهل چشمه در سقز سرچشمه می­گیرد و پس از گذر از شهرستان­های بوکان، تکاب، شاهین دژ و میاندوآب در جنوب دریاچه ارومیه ضمن تشکیل یک دلتای وسیع به عرض حدود 10 کیلومتر در مراتع باتلاقی تالاب قره­قشلاق به دریاچه ارومیه می­ریزد. در طول این مسیر چندین رودخانه فصلی از جمله خورخوره، ساروق، هولاسو، هاچه­سو، محمودآباد، آجرلو و لیلان­چای نیز به زرینه­رود ملحق می­شوند. در شکل (1) موقعیت زرینه­رود و تصویر کلی از منطقه به­صورت یک تصویر ماهواره­ای نشان داده شده است.
 
شکل (1) نقشه مربوط به زرینه رود (بازه­های شماره 1 و 2)
داده­ها و روش شناسی
برای استخراج مسیر رودخانه در بخش­های زمانی مشخص نیاز به داشتن تصاویر ماهواره­ای همان تاریخ­ هست. برای استخراج مسیر رودخانه، سه بخش زمانی از تصاویر ماهواره لندست در سال­های 2010، 1989 ،1975 مورد استفاده قرار گرفته است. علاوه بر این امر از نقشه­های زمین­شناسی 1:100000 شاهین­دژ (خلقی خسرقی، 1370)، مراغه (علوی نائینی و شهرابی، 1358)، میاندوآب (خدابنده، 1383) و عجب­شیر (سلطانی سیسی، 1384) نیز جهت استخراج نوع سازندها، ساختارهای زمین­شناسی و گسل­ها استفاده شده است، تا از این طریق (در صورت وجود ارتباط بین ناهنجاری­های ناگهانی ایجاد شده در بستر رودخانه با این ساختارها) عوامل مورد ارزیابی قرار گیرند.
روش­شناسی
در این پژوهش با توجه به هدفی که در نظر گرفته شده بود پس از تهیه نقشه­های زمین­شناسی و تصاویر منطقه، کار پردازش تصاویر و استخراج اطلاعات از آنها صورت گرفت. برای استخراج مسیر رودخانه در بخش­های زمانی در نظر گرفته شده از شاخص NDWI[13] و  WI[14]استفاده شده است. هم­چنین برای بررسی تأثیر احتمالی ساختارهای زمین­شناسی بر روی ناهنجاری­های بستر رودخانه، پس از این که نقشه­های زمین­شناسی منطقه زمین مرجع شدند، گسل­ها و ساختارهای زمین­شناسی مهم محدوده مطالعه شدند و به­همراه سازندهای منطقه استخراج شدند. پس از این که مسیر رودخانه در هر یک از بخش­های زمانی و مکانی استخراج شد، مسیرهای استخراج شده با ساختارهای زمین­شناسی منطقه انطباق داده شدند تا روند تغییرات رخ داده در بستر رودخانه به­همراه دلایل احتمالی آن، مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرند و تعیین مناطق فرسایش یافته و در معرض تهدید مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرند. 
پردازش تصاویر و استخراج مسیر رودخانه
برای این­که بتوانی مسیر رودخانه را از زمین­های پیرامونی جدا کرده و استخراج کنیم، از دو شاخص  NDWIو WI استفاده شده­است (رابطه 1 و 2).
رابطه (1)                       
در این رابطه شماره باند تصویر ماهواره­ لندست و WI شاخص آب برای استخراج مسیر رودخانه است. طبق این رابطه تمامی باندهای مرئی تقسیم بر باندهای نامرئی می­شوند و پهنه­های آبی از غیره تفکیک می­شوند (رضایی مقدم و همکاران، 1391: 5).
علاوه بر شاخص فوق برای استخراج مسیر رودخانه برای رسیدن به نتیجه بهتر و افزایش دقت کار از تفاضل نرمالیزه شده شاخص آب نیز برای استخراج پهنه­های آبی استفاده شد که به­صورت رابطه 2 تعریف شده است.
رابطه (2)          
در این رابطه باند 2 ماهواره لندست با انعکاس طیفی سبز و باند 4 ماهواره لندست با انعکاس طیفی مادون­قرمز نزدیک است (مک فترس[15]، 2013: 2).
برای اجرای فرمول­های فوق از محیط نرم­افزار Erdas Imaging استفاده شد و نهایتاً مسیر رودخانه در بخش­های زمانی و مکانی در نظر گرفته شده به­دست آمد. شکل 2 وضعیت رودخانه را در بخش مکانی شماره یک در سال­های 1975، 1989، 2010 و شکل 3 وضعیت رودخانه را در بخش مکانی دوم در سال­های 1975، 1989، 2010 نشان می­دهد.
  
شکل (2) بخش یک - مسیر رودخانه در سال­­های  1975 ، 1989  و 2010
 
شکل (3)  بخش دو- مسیر رودخانه در سال­­های  1975 ، 1989  و 2010
استخراج ساختارهای زمین­شناسی
برای این­که بتوانی تأثیر احتمالی ساختارهای زمین­شناسی در تغییرات بستر رودخانه را مورد ارزیابی قرار داد، با استفاده از نقشه­های زمین­شناسی 1:100000 منطقه، نقشه گسل­ها و ساختارهای عمده زمین­شناسی استخراج شد و با روی­ هم­گذاری لایه­ها، مسیر آبراهه مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. روی­هم­گذاری نقشه گسل­ها و رودخانه نشان می­هد که در بخش مکانی اول که منطقه شرایط نیمه­کوهستانی دارد، بیشتر مسیر رودخانه در مسیر یک گسل که روند شمال غربی- جنوب شرقی دارد، قرار گرفته است و پدیده زمین شناسی دیگری در این محدوده وجود ندارد.
   اما وضعیت در بخش دوم از مسیر رودخانه به شکل دیگری است. در این بخش از رودخانه چندین گسل با امتداد تقریبی شمال غربی - جنوب شرقی مسیر رودخانه را قطع کرده است. وجود چنین عاملی باعث شده تا در مناطق برخورد گسل و رودخانه با ایجاد شکست و انحنا مسیر کلی رودخانه تغییر کند و رودخانه در جهت متفاوت نسبت به قبل جریان یافته و از مسیر گسل پیروی کند. در شکل 4 و 5 وضعیت رودخانه و گسل­ها در دو بخش مورد نظر به­همراه مهم­ترین نا هنجاری­های آن ارایه شده است. همان­طور که در نقشه مربوط به بخش دوم مشخص شده است در مناطقی که مسیر رودخانه با گسل انطباق دارد، رودخانه از مسیر گسل پیروی کرده است که شرح وضعیت این تغییر مسیرها در جدول شماره 1 آمده است.
 
شکل (4) نقشه وضعیت گسل های منطقه نسبت به رودخانه
   در جدول 1 زاویه بخش­های مختلف رودخانه که تحت تأثیر گسل­ها تغییر مسیر داده­اند، به­صورت زاویه­ای نسبت به شمال نشان داده شده است. همان­طور که در شکل 5 مشخص است و نیز طبق اطلاعات جدول (1) ساختارهای زمین شناسی در تعیین مسیر رودخانه در این بخش نقش مهمی را داشته و زمانی که رودخانه با گسل­ها بر خورد داشته است، به ناچار از مسیر آن پیروی کرده و تغییر مسیر داده است.
جدول (1)زاویه بخش­های مختلف رودخانه
کد  بخش
زاویه نسبت به شمال
A
335 درجه
B
305 درجه
C
250 درجه
D
315 درجه
E
325 درجه
 
 
شکل (5) نمونه ای از تأثیر ساختارها بر روی رودخانه و تغییر بستر
شاخص سینوسیته
در بخش دوم رودخانه، به­علت جریان یافتن در امتداد و مسیر گسل­ها، به نسبت ­سایر بخش­ها­، مسیر مستقیم­تری را طی کرده و انحنای کمتری دارد. برای نشان دادن این امر از ضریب سینوسیته رودخانه استفاده شده است. بر اساس این شاخص، اگر ضریب سینوسیته یک رودخانه بین 1 تا 05/1 باشد، رودخانه از نوع مستقیم است، اگر بین 06/1 تا 25/1 از نوع سینوسی است، بین 26/1 تا 2 باشد، از نوع پیچان­رودی است و اگر بیشتر از 2 باشد، از نوع پیچان­رودی شدید است (یمانی و همکاران 1389). رابطه (3) نحوه محاسبه این شاخص را نشان می­دهد (جعفر بیگلو و همکاران، 1391).
رابطه (3)                                                                                                       
در این رابطه، S ضریب سینوسیته، C طول رودخانه در بخش مورد بررسی و V طول دره رودخانه به خط مستقیم.
ارزیابی و اندازه­گیری­های صورت گرفته در بخش­های مختلف رودخانه بر اساس شاخص فوق در جدول (2) آمده است. طبق اطلاعات جدول 2 و نقشه ارائه شده (شکل 6) در مناطقی از رودخانه که مسیر آن با گسل­ها و شکستگی­های زمین منطبق شده است، الگوی رودخانه از نوع مستقیم و سینوسی و در مناطق دیگر از نوع پیچان­رودی است.
 
شکل (6)  بخش­های اندازه گیری سینوسیته رودخانه
جدول  (2) جدول شاخص ضریب سینوسیته
کد  بخش
ضریب سینوسیته
انطباق با گسل
الگوی رودخانه در بخش
A
08/1
*
سینوسی
B
3/1
 
پیچانرودی
C
12/1
*
سینوسی
D
52/1
 
پیچانرودی
E
03/1
*
مستقیم
F
8/1
 
پیچان­رودی
G
001/1
*
مستقیم
تغییر بستر روخانه و فرسایش کناره­ای
تغییرات فرسایشی رودخانه می­تواند به صورت رسوب­گذاری و هم­چنین برداشت مواد و کاوش سواحل و مواردی از این قـبیل باشد. برای این­که بتـوانیم مناطقی را که با رسوب­گذاری و ترک بستر مواجه شـده­اند و هم­چنین در مقابل، مناطقی را که با عمل کاوش و ایجاد بستر جدید روبه­رو ­شده­اند، مشخص کنیم، مسیر رودخانه را در سه بازه زمانی روی هم­گذاری کرده، تغییرات رخ داده در آن را مورد بررسی و مطالعه قرار دادیم. در شکل 7 و 8 مسیر رودخانه در سه بازه زمانی در بخش­های شماره یک و دو نشان داده شده­ و تغییرات رخ داده در آن مشهود است.
 
شکل (7) تغییرات رخ داده در بخش یک در سه دوره زمانی(2010،1989،1975)
 
شکل (8) تغییرات رخ داده در بخش دو در سه دوره زمانی (2010،1989،1975)
تحلیل­های آماری صورت گرفته بر روی بخش­ها، از نظر مساحت بستر جریان در سال مشخص، مساحت بستر ترک شده و مساحت فرسایش کناره­ای رخ داده در جدول 3 آمده است. طبق اطلاعات جدول 3 در بازه زمانی 1975 تا 1989 نسبت به دوره زمانی 1989 تا 2010 تغییررات رخ داده در بستر رودخانه در هر دو بازه شماره یک و دو محسوس­تر بوده است. علت این امر را می­توان در ساخت سد و ایجاد بندهای انحرافی دانست که در سال­های اخیر در این منطقه ایجاد شده است. برای نمونه می­توان به سد انحرافی نوروزلو (در بالادست شهر میاندوآب) و سد شهید کاظمی بوکان اشاره کرد. این دو سد با ذخیره حجم عظیمی از آب رودخانه و انتقال آن به دشت­های پیرامونی برای امور کشاورزی و مصارف شرب و صنعتی نقش به­سزایی را در کاهش مقدار آب رودخانه در بخش­های پایین دست داشته­اند. از این رو می­توان نتیجه گرفت که به سبب کاهش حجم رواناب رودخانه، قدرت فرسایشی و تخریب آن نسبت به سال­های قبل از احداث سدها (1350) کاهش یافته است.
جدول (3) وضعیت  فرسایشی و تغیرات رودخانه در سه بخش زمانی
بخش مکانی
بخش زمانی
مساحت بستر جریان
زمین­های فرسایش یافته (km2) نسبت به دوره قبل
بستر ترک شده (km2)
نسبت به دوره قبل
بستر بدون تغییر (km2)
نسبت به دوره قبل
 
بخش 1
سال 1975
Km  5/6
-
-
-
سال 1989
Km  47/5
Km  41/2
Km  44/3
Km  06/3
سال 2010
Km  43/5
Km  44/2
Km  48/2
Km  99/2
بخش 2
سال 1975
Km 19/6
-
-
-
سال 1989
Km 9/4
Km2
Km29/3
Km9/2
سال 2010
Km 87/4
Km49/1
Km52/1
Km38/3
نتیجه­گیری
بررسی تغییرات بستر زرینه­رود در دو بخش مکانی و سه بخش زمانی (2010،1989،1975) و تحلیل شرایط مورفولوژیکی رودخانه در بخش­ها، بررسی الگوی بستر و بررسی تأثیر ساختارهای زمین­شناسی از    مهم­ترین اهداف این پژوهش بود که مورد ارزیابی قرار گرفت. تصاویر ماهواره لندست در سال­های مورد مطالعه، نقشه­های زمین­شناسی در مقیاس 1:100000 از مهم­ترین داده­های مورد استفاده در پژوهش بودند.
بررسی و تطبیق مسیر رودخانه در سال­های مورد مطالعه با گسل­های منطقه نشان­دهنده ­این مطلب بود که در بخش دوم رودخانه که در یک منطقه دشتی واقع شده است، به­شدت تحت تأثیر ساختار­های زمین­شناسی قرار دارد به­گونه­ای که باعث تغییر مسیر رودخانه در محل تقاطع با گسل­ها شده­است. هم­چنین نواحی­ای از رودخانه که در امتداد گسل و یا در مسیر آن جریان داشته­اند، الگوی رودخانه از نوع مستقیم و در مواردی از نوع سینوسی است. در مقابل سایر بخش­های آن الگوی غالب رودخانه از نوع پیچان­رودی تا پیچان­رودی شدید است و رودخانه در چندین شاخه مجزا جریان دارد.
در سه دوره زمانی مورد مطالعه در هر دو بخش شماره 1 و 2 از مساحت بستر رودخانه نسبت به دوره قبل کاسته شده است به­گونه­ای که مساحت بستر رودخانه از 5/6 کیلومترمربع به 43/5 کیلومترمربع در بخش 1 و از 19/6 کیلومتر به 87/4 کیلومترمربع در بخش 2 رسیده است. این امر نشانگر رسوب­گذاری در نواحی پیرامونی رودخانه و نیز کاهش توان فرسایش رودخانه است. هم­چنین در بخش یک بین سال 1975 تا 1989 حدود 4/2 کیلومترمربع از زمین­های پیرامونی رودخانه فرسایش یافته و تخریب شده­اند. این مقدار در بین سال­های 1989 تا 2010 حدود 44/2 کیلومترمربع است. در مقابل این تخریب بخش­های زیادی از رودخانه نیز به­دلیل تغییر مسیر و جابه­جایی بستر خشک شده و یا به­صورت دریاچه­های مئاندری در حواشی رودخانه باقی مانده است که  برای سال­های 1975 تا 1989 و 1989 تا 2010 به­ترتیب برابر با 44/3 و 48/2 کیلومتر مربع است. در بخش شماره 2 میزان تغییرات رخ داده در بستر نسبت به بخش 1 کمتر است زیرا هم از مقدار زمین­های تخریب­شده کناره­ای و هم از میزان زمین­هایی که دچار ترک بستر شده­اند کاسته شده است. طبق اطلاعات جدول شماره 3 بین سال­های 1975 تا 1989 میزان فرسایش کناره­ای و ترک بستر به ترتیب برابر با 2 و 29/3 کیلومتر مربع است. در بین سال­های 1989 تا 2010 این مـقادیر برای هـر دو مورد فرسایش کناره­ای و ترک بستر کاهش یافته و به ترتیب به 49/1 و 52/1 کیلومترمربع رسیده است.
 
[1] -Sainath
[2]- Nature of river
[3] -Chich
[4]- Sainath
[5]- Pravara
[6]- Thorne
[7]- Brierley
[8]- Sarma
[9]- Chris Parker
[10]- Aswath
[11]- Gabrielle
[12]- Zámolyi
[13]- Normalized Difference Water Index
[14]- Water Index
[15]- McFeeters